Huurkoop piano

De huurkoopformule die we bij Piano’s ProostSlackx aanbieden, is ideaal voor beginnende pianisten van alle leeftijden. De aankoop van een piano is een serieuze investering. Onze formule verlaagt deze drempel.

U kan op deze manier beginnen spelen op een kwalitatief instrument, zonder hiervoor meteen de volledige prijs te betalen. Dit is mogelijk voor al onze nieuwe en tweedehandse piano’s!

Wilt u uw piano laten herstellen of heeft ze nood aan een grondige restauratie?

Bij Proost-Slackx zijn we gespecialiseerd in het restaureren van piano’s en vleugels. Zowel historische 19e-eeuwse instrumenten als moderne piano’s krijgen bij ons een tweede leven. We restaureren zowel piano’s in opdracht van particulieren, professionelen en academies. Ook piano’s uit onze eigen voorraad bieden we na restauratie te koop aan.

Het proces

Alles begint met een opmaak van de staat van de piano. Wij kijken na of uw piano voldoende intrinsieke kwaliteit heeft om een hoogwaardige restauratie te verantwoorden. Hierbij hechten we belang aan de mogelijke financiële en emotionele waarde van het instrument.

Daarna bezorgen wij u gratis een gedetailleerde offerte. Wij informeren u gedetailleerd over het werkproces, het transport, en hoe lang u de piano zal missen. Gedurende die periode bieden wij graag een piano ter vervanging aan.

De pianorestauratie kan opgedeeld worden in drie delen: het mechanisch gedeelte, het akoestisch gedeelte en het meubel.

Het mechanisch gedeelte

De pianomechaniek bestaat uit hout, vilt, leer, ijzer en staal. Al deze materialen zijn onderhevig aan slijtage en kunnen, indien nodig, vervangen worden. Dit is minder eenvoudig dan het lijkt, het zorgvuldig uitkiezen en plaatsen van de juiste materialen op de juiste manier vereist een jarenlange ervaring. Ook het toetsgewicht en ratio worden opnieuw bepaald, waardoor de mechaniek na restauratie steeds in perfecte staat wordt teruggebracht bij de klant.

In overleg met de klant kunnen sommige onderdelen vervangen worden door onderdelen uit composiet of carbonvezel, gemaakt door Wessel, Nickel and Gross.

Wanneer alle nodige reparaties zijn gedaan, moet de mechaniek nog worden afgeregeld. Meer informatie daarover vindt u bij op de pagina ‘Afregelen‘.

Het akoestisch gedeelte

Het akoestisch gedeelte van een piano is ongeveer alles wat klinkt en resoneert, zoals het klankbord, het kader, de snaren, de stembalk en de bruggen.

Barsten in het klankbord herstellen we zorgvuldig, het gehele klankbord wordt opnieuw vernist met onze zelfgemaakte vernis. Wij gaan enkel bij extreme schade over tot een volledige vervanging van het klankbord.

De stembalk kan bij geringe schade hersteld worden, als dit niet meer mogelijk is, wordt hij vervangen door een nieuwe. Bij barsten in het gietijzeren kader bestaat de mogelijkheid om dit opnieuw te lassen en het kader te verstevigen. Indien nodig kunnen we de bruggen herstellen.

Bij het vervangen van de snaren, kiezen we de snaren die het best bij de piano passen. We maken gebruik van Röslau, Paulello en bassnaren van Heller. Bij elke restauratie wordt er een herberekening gemaakt van de snaren, om een ideale inharmoniciteitscurve te bekomen. We gebruiken hiervoor de software van Hans Velo.

Het meubel

U bepaalt bij de restauratie van uw piano het uitzicht van het meubel. We kunnen u een afwerking aanbieden in hoogglans of handgepolitourde shellac glans, de zogenaamde Franse politour.

We kunnen de piano opfrissen, kleine beschadigingen herstellen of uw piano volledig herfineren (walnoot, palissander,…) De mogelijkheden zijn eindeloos.

Offertes worden altijd gratis opgemaakt. Op restauraties geven we een waarborg van zes jaar.

We restaureren alle soorten piano’s, maar zijn gespecialiseerd in de restauratie van historische instrumenten als Pleyel, Erard, Gaveau, Bösendorfer (ook Weense mechaniek), Steinway, Grotrian Steinweg, Blüthner (Aliquot), enz.

We bieden ook regelmatig gerestaureerde piano’s te koop aan, neem eens een kijkje in ons aanbod.